Forensisch verpleegkundige
Een forensisch verpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige die zich bezighoudt met de zorg voor slachtoffers van misdaden, verdachten en gedetineerden. Ze combineren hun kennis van verpleegkunde met forensische expertise, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de waarheidsvinding en het bieden van zorg in een justitiële setting.
De taken van een Forensisch verpleegkundige zijn onder meer:
De taken van een forensisch verpleegkundige zijn divers en omvatten onder andere:
- Eerste hulp en medische zorg: Verlenen van eerste hulp en medische zorg aan slachtoffers van misdaden, verdachten en gedetineerden.
- Forensisch onderzoek: Assisteren bij forensisch onderzoek, zoals het vastleggen van letsel, sporenonderzoek en het afnemen van bloedmonsters.
- Slachtofferhulp: Ondersteunen en begeleiden van slachtoffers van misdaden, zowel tijdens het forensisch onderzoek als in de nasleep van de misdaad.
- Voorlichting en advies: Voorlichten en adviseren van politie, justitie en andere instanties over forensische verpleegkundige zorg.
- Behandeling en begeleiding: Behandelen en begeleiden van gedetineerden met psychische problemen of verslavingsproblematiek.
Waar werkt een Forensisch verpleegkundige
Forensisch verpleegkundigen werken in verschillende settings, waaronder:
- GGD: Forensische verpleegkundigen bij de GGD voeren onder andere medische arrestantenzorg uit, verlenen zorg aan slachtoffers van zedenmisdrijven en coördineren de forensische zorg binnen de regio.
- Politie: Forensisch verpleegkundigen bij de politie assisteren bij forensisch onderzoek en bieden slachtofferhulp.
- Landelijke Forensische Dienst (LFD): Forensisch verpleegkundigen bij de LFD voeren forensisch-medische onderzoeken uit, zoals lijkschouwingen en secties.
- Gevangenissen: Forensisch verpleegkundigen in gevangenissen verlenen medische zorg aan gedetineerden en bieden psychologische ondersteuning.
- Ziekenhuizen: Forensisch verpleegkundigen in ziekenhuizen kunnen werken op de spoedeisende hulp, de SEH, of op een forensische psychiatrische afdeling.
- Veilig Thuis; Je doet dan letsels vastleggen en beschrijven, top-teen onderzoek en je ondersteunt de medewerkers bij zaken met een medisch component. Je werkt nauw samen met de vertrouwensarts.
Wat verdient een Forensisch verpleegkundige
Het maandelijkse inkomen van een forensisch verpleegkundige is afhankelijk van de werkervaring, de functie en de werkgever. Volgens Salariskompas: URL Salariskompas ligt het bruto maandsalaris van een forensisch verpleegkundige met 2 jaar ervaring tussen € 2.800 en € 3.200.
Aantal werkzaam in Nederland
In Nederland zijn er ongeveer 500 forensisch verpleegkundigen werkzaam. In België zijn er ongeveer 200 forensisch verpleegkundigen werkzaam.
Welke opleiding heeft de Forensisch verpleegkundige gevolgd
Om forensisch verpleegkundige te worden, heb je een hbo-diploma verpleegkunde nodig. Je kunt daarna de specialisatie forensische verpleegkunde volgen. Deze specialisatie is een post-hbo opleiding die 1 jaar duurt.
Hoe lang duurt de opleiding tot Forensisch verpleegkundige
De hbo-opleiding verpleegkunde duurt 4 jaar. De specialisatie forensische verpleegkunde duurt 1 jaar.
Het opleidingsniveau van een Forensisch verpleegkundige is
HBO.
Enkele wetenswaardigheden over de Forensisch verpleegkundige
- De term 'forensische verpleegkundige' is een beschermde titel. Dit betekent dat je alleen deze titel mag dragen als je de juiste opleiding hebt afgerond.
- Forensisch verpleegkundigen werken vaak met andere professionals, zoals forensische artsen, rechercheurs en psychologen.
- Het werk van een forensisch verpleegkundige kan fysiek en emotioneel belastend
Extra informatie over de Forensisch verpleegkundige
Andere benamingen:
- Forensisch verpleegkundige
- Forensisch expert
- Forensisch zorgverlener
- Forensisch casemanager